PRENSA

L'enginyeria que aconsegueix fer Barcelona més sostenible i intel·ligent

dl. 19/06/2023 - 11:55

La ciutat Comtal es prepara per enfrontar les incertes condicions futures i els desafiaments del canvi climàtic. Barcelona promou l'adaptació de les seves infraestructures segons criteris sostenibles, implementant mesures tècniques efectives.

Empreses d'enginyeria com SOCOTEC, amb experiència a la ciutat, exerceixen un paper clau en la creació d'una ciutat més sostenible

Amb aquest objectiu en ment, han organitzat una jornada per a un grup de premsa, en la qual es realitzarà un vol en helicòpter per conèixer de primera mà els projectes en desenvolupament.

Barcelona ha experimentat un creixement constant de la seva infraestructura per destacar com una de les millors capitals del món. Complir amb els mandats de l'Objectiu 2050 de Desenvolupament Sostenible requereix generar un impacte positiu en tots els nivells socials, i la construcció és un sector clau en aquest sentit. Segons Guillem Baraut, CEO de SOCOTEC Spain, "decisions tècniques d'enginyeria poden reduir fins a 200.000 kg de CO₂ a l'any en emissions de carboni de les nostres infraestructures". La responsabilitat en aquest àmbit cobra gran importància.

Els "MUST HAVE" que l'enginyeria està a l'espera d'adoptar

Barcelona, igual que altres ciutats, es troba en un procés de transformació cap a la resiliència per assegurar la seva supervivència en condicions extremes en el futur. No obstant això, hi ha nombrosos assumptes pendents que requereixen decisions clares i urgents per a la seva implementació als nostres carrers.

Pel que fa a la sostenibilitat, "és incoherent que l'administració ens demani un pla de gestió de residus quan hauríem de centrar-nos a implementar un pla de circularitat. És important complir amb els compromisos de l'Horitzó 2030, i, tot i que puntualment podem començar a aplicar solucions més sostenibles, el sector està relliscat en aquest aspecte", com explica Guillem Baraut.

La responsabilitat col·lectiva, tant de tècnics com de la indústria, i especialment de l'administració, és crucial per accelerar totes aquestes accions pendents. "Estem preparats i tenim la capacitat, però necessitem una aposta per la innovació", afegeix el CEO de SOCOTEC Spain.

Aquests desafiaments van més enllà de les regulacions governamentals i requereixen una acció conjunta que promogui la investigació, l'adopció de tecnologia i una indústria líder en la seva implementació. En aquest sentit, l'enginyeria exerceix un paper clau, i actors com SOCOTEC són fonamentals per dur a terme els canvis necessaris a les nostres ciutats, garantint la seva viabilitat i eficiència.

L'enginyeria verda que ja funciona a Barcelona

SOCOTEC està molt involucrat en els projectes actuals de Barcelona, combinant coneixements tècnics amb una visió sostenible. A la zona de Glòries, participa en la connexió del tramvia sense catenària i amb alimentació per sòl, una solució que funciona per a aquest tipus de contextos urbans. Serà la primera vegada que s'instal·li a Espanya i la segona a Europa. També contribueix a la pacificació de l'avinguda Meridiana i a la futura estació intermodal de Glòries, millorant la mobilitat amb transport col·lectiu.

Un altre projecte destacat en el qual SOCOTEC participa és la renovació del Camp Nou. Realitza estudis geotècnics i monitoratge estructural per garantir la seguretat durant l'ampliació de la infraestructura existent. Aquesta campanya de geotècnia és la més gran feta en una infraestructura privada i assoleix una profunditat rècord de més de 100 metres, sent els sondejos més profunds realitzats a Barcelona.

També, s'està duent a terme l'ampliació de la línia de metro L9, que assolirà una profunditat de 50 metres (equivalent a 12 pisos), i la futura Línia 8 superarà els 80 metres (equivalent a un edifici de 20 pisos). SOCOTEC utilitza el model BIM (Building Information Modelling) per millorar la comunicació entre els diferents agents i garantir l'eficiència en la construcció.

Una de les inversions importants a escala estatal, que es convertirà en un centre de mobilitat urbana i metropolitana mitjançant un sistema ferroviari multimodal, és l'estació d'AVE de La Sagrera. L'enginyeria SOCOTEC està a càrrec del seu control i vigilància de la seva execució. Una altra infraestructura que contribueix al creixement econòmic de la capital catalana és l'ampliació del moll sud del port de Barcelona, duent a terme una campanya geotècnica significativa en col·laboració amb el Govern de la Generalitat.

L'enginyeria actual prioritza un enfocament integrador que considera aspectes socials, ambientals i econòmics en els projectes urbans. SOCOTEC està compromès amb aquest enfocament, desenvolupant projectes sostenibles, segurs i beneficiosos per a la societat.

 

Vols saber més sobre les nostres notícies? Contacte

Contacta amb nosaltres