congreso de auscultación

Sistemes de monitoratge per a una gestió intel·ligent de dades i presa de decisions efectiva

dl. 12/06/2023 - 12:16

La necessitat d'introduir sistemes d'auscultació des de l'inici d'un projecte per establir un control d'infraestructures i treballar per a la seva sostenibilitat són claus per obtenir resultats amb èxit. Aquestes són les principals conclusions a les quals es va arribar durant el II Congrés d'Auscultació de SOCOTEC Spain, que s'està posicionant com l'esdeveniment de referència a Espanya en el camp de la instrumentació geotècnica i estructural.

Experts nacionals i internacionals van compartir els seus coneixements i experiències a un públic nodrit de les principals empreses espanyoles del sector, i reunits en un enclavament privilegiat, l'Institut de Ciències de la Construcció Eduardo Torroja de Madrid.

Durant la jornada, es van abordar diferents aspectes relacionats amb la instrumentació i el monitoratge d'infraestructures, amb l'objectiu de millorar la presa de decisions en projectes de gran envergadura, a més de presentar-se les últimes novetats en solucions de monitoratge.

La proposta de SOCOTEC va posar èmfasi en la integració del monitoratge i l'anàlisi de dades en totes les etapes dels projectes constructius. Permetent la detecció primerenca de problemes i facilitant la presa de decisions informades per implementar accions correctives de manera oportuna.

Guillem Baraut, CEO de SOCOTEC Spain, fent referència al científic britànic Lord Kelvin, va assegurar: "si no es pot mesurar, no es pot millorar. SOCOTEC, a través de la col·laboració amb tots els actors involucrats, s'esforça per millorar la qualitat de les construccions, prolongar la seva vida útil i, per tant, promoure la sostenibilitat en el sector".

Amb més de 15 anys d'experiència a Madrid, primer com a BAC Engineering i ara com a SOCOTEC, l'empresa ha consolidat la seva expertise en auscultació al participar en projectes destacats com l'estació de Begoña o l'ampliació del port de Barcelona, entre d'altres.

video cover

Congrés d'auscultació

Monitoratge precís i eficient

Durant el congrés es van presentar casos d'estudi que van mostrar diverses aplicacions revolucionàries en el monitoratge d'infraestructures. Un dels destacats va ser SOCOTEC PHOTONICS, que va introduir una visió innovadora sobre l'aplicació de la fibra òptica a l'auscultació, amb considerables avantatges operatius i tècnics. Destacant exemples on el monitoratge convencional ha estat substituït per fibra òptica, obtenint més informació al mateix cost.

Daniel Thompson, expert en auscultació de SOCOTEC UK, va compartir la seva investigació i desenvolupament en el monitoratge d'infraestructures al Regne Unit. Va presentar l'exitós cas d'auscultació de l'HS2, el projecte de tren d'alta velocitat britànic que proporcionarà enllaços de transport vitals entre les ciutats i regions a tot el país. Els resultats aconseguits han estat prometedors, incloent-hi el monitoratge durant l'excavació d'un túnel sense interferències, els nivells dels assentaments s'han mantingut dins dels límits establerts, l'ús de tecnologia avançada que va evitar el tancament del trànsit i l'optimització dels materials. Aquests resultats van generar confiança en els operadors i contractistes, demostrant els beneficis de la tecnologia i els processos eficients en la construcció i monitoratge d'infraestructures.

Per la seva banda, Josep Raventós, director d'Auscultació i Geotècnia de SOCOTEC Spain, va destacar les claus per assolir un projecte d'auscultació satisfactori. Aquestes inclouen aspectes com el disseny i instrumentació adequada i un seguiment continu de les infraestructures. Raventós va subratllar la importància d'establir llindars clars en el procés d'auscultació, assenyalant que és fonamental definir almenys un nivell dins dels llindars relacionats amb els estats límit de servei (ELS) i els estats límit últim (ELU). Com a exemple, va suggerir establir el 50% del valor de l'ELS com el primer valor de referència per a algun dels projectes.

A més, va fer èmfasi en la necessitat de comptar amb un sistema de mesurament precís i demostrable que estigui en concordança amb els llindars establerts. Raventós va emfatitzar que és imprescindible disposar d'una tecnologia que permeti mesurar amb exactitud i de manera verificable dins d'aquest ordre de magnitud definit.

 

Novetats en solucions de monitoratge d'infraestructures

El congrés no només va presentar casos d'implementació de sistemes d'auscultació innovadors, sinó que també va presentar les últimes novetats en solucions de les principals empreses líders en monitoratge.

Bruno Fileno, representant de TOPCON POSITIONING, va emfatitzar la importància de la seva solució automatitzada en el control de les infraestructures 4.0.

Mentre que Juan Pérez Arcas, de World Sensing, va ressaltar l'ús de xarxes sense fil LPWAN en l'auscultació de túnels i excavacions. A més, Martin Clegg i Chris Spalton, de GEOSENSE, van presentar un cas d'estudi sobre els registradors de dades IPI-X i sense fil. El congrés va ser clausurat per José Luis García Calvo, vicedirector tècnic de l'Institut de la Construcció Eduardo Torroja, qui va subratllar la rellevància del monitoratge avançat per garantir la seguretat i sostenibilitat.

Aquestes destacades exposicions reforcen la rellevància de les solucions avançades en el monitoratge d'infraestructures per enfrontar els desafiaments del sector.

 

Vols saber més sobre les nostres notícies? Contacte

Contacta amb nosaltres