l9-metro-barcelona-min

L9, la infraestructura de transport urbà més innovadora d'Europa

dt. 14/02/2023 - 01:57

Es tracta d'un projecte d'avantguarda que està definint el futur dels sistemes de transport net i eficient, a més serà la línia subterrània més llarga d'Europa.

La construcció de l’L9 de metro a Barcelona, on Socotec Spain gestiona la direcció d'obra, està marcant un abans i un després de les infraestructures de transport urbà.

Facilitar la connectivitat urbana en una ciutat consolidada com Barcelona presenta un gran desafiament. Socotec des de la direcció d'obra, juntament amb TPF Getinsa Euroestudios i Tunelconsult, treballa amb la premissa de l'adopció de tecnologia innovadora per a solucions resilients.

Innovació per al control i seguretat d'infraestructures subterrànies

Després de diversos anys paralitzats, la reactivació dels treballs permet a Socotec adoptar les metodologies actuals de digitalització, i implementar BIM per assegurar el rigor i control de la informació, complint els terminis i aconseguint l'optimització de costos públics.

A més, la implementació de la tuneladora en aquest últim tram, com a sistema constructiu, aporta la seguretat en un entorn canviant a gran profunditat (entre 35 i 70 metres), ja que és la mateixa màquina qui obre camí, extreu la terra i tanca el conducte amb dovelles.

Referència internacional d'infraestructures urbanes

Un cop finalitzada l'obra, l'L9 serà la línia subterrània més llarga d'Europa, amb una longitud total de 47,8 km dels quals 43,7 són subterranis. Constatarà la inversió més gran que el Govern de Catalunya ha realitzat fins al moment.

Ateses les característiques de mega-infraestructura i la superació de límits per introduir-se al complex teixit urbà de Barcelona, està sent referència en "estratègies de transport urbà per a les smart cities", tal com indica Jordi Rosich, director general de l'àrea d'obra civil de Socotec Spain.

L'equip de Socotec va rebre al grupHoo de Leaders in Urban Governance Programme (LUGP) del Govern de Singapur. Acompanyats per la nostra tècnica Carla Flores i altres membres de l'equip, van tenir l'oportunitat de conèixer l'estat d'execució de les futures instal·lacions i fins i tot comprovar els treballs del túnel des de la mateixa tuneladora.

El cas de l'L9 està marcant a escala global una visió integral i tecnològica del transport, oferint màxima accessibilitat i la sostenibilitat mediambiental.

Vol saber més sobre nosaltres? Contacte

Contacta