sostenibilidad

¿Por qué es necesaria la evolución de la economía lineal a la economía circular?

dt. 06/09/2022 - 08:59

La Xarxa Espanyola del Pacte Mundial ha llançat un curs gratuït dirigit a totes les parts interessades a conèixer com està afectant l'economia circular a les empreses, quins són els reptes que es plantegen a futur i quins beneficis ens ha aportat en l'actualitat l'evolució de l'economia lineal a la circular. 

La Càtedra SOCOTEC d'Enginyeria Circular amb l'objectiu de transferir coneixement, ha ressaltat les dades econòmiques i ambientals per advertir la societat davant la necessitat d'aquesta evolució cap a la circularitat del primer mòdul d'aquest curs. 

El model lineal ha afavorit el desenvolupament industrial i el creixement, però actualment és un sistema ineficient que està portant el planeta al límit dels seus recursos. 

A nivell global, el 2021, en 7 mesos hem consumit tots els recursos naturals que el planeta és capaç de regenerar en un any complet. Si tenim en compte Espanya, aquesta dada encara és més alarmant, ja que s'han esgotat els recursos en tan sols un període de 5 mesos. 

De fet, el 45% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle es deuen a la fabricació de productes, i més del 90% de la pèrdua de la biodiversitat es deu a l'extracció de matèries primeres. 

El 2044 podríem assolir un augment de 6ºC si seguim utilitzant aquest model lineal. 

En base a aquestes conseqüències, a més de les conseqüències negatives a nivell econòmic del model lineal, com la ineficiència i el cost de la gestió dels residus, i la sensibilització de la societat, acompanyada per l' empenta normatiu des de les institucions, està portant les empreses a aplicar un model circular en la seva estratègia. 

El model circular que mostra el Pacte Mundial, representat en la figura de baix, és similar al que la Càtedra SOCOTEC d'Enginyeria Circular de la Universitat de Saragossa ve aplicant des del seu inici, alineat amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible per a 2030. 

 

Quines oportunitats econòmiques existeixen aplicant aquest model d'economia circular? 

Segons les dades que mostra el Pacte Mundial, s'estima un benefici net d'1,8 bilions d'euros per  al 2030 si s'apliqués el model d'economia circular, adoptant tots els avenços en innovació i tecnologia. 

Les empreses aconseguirien un estalvi en els seus costos de 600.000 milions d'euros, la qual cosa equivaldria a un 8% dels seus negocis. (Dades estimades en el I Pla d'Acció de l'Economia Circular de la Comissió Europea). 

A Espanya, s'estima que, a causa de la utilització d'aquest nou model de negoci, es podrien generar fins a 160.000 nous llocs de treball per al 2030. 

Per tant, des de la Càtedra SOCOTEC en Enginyeria Circular de la Universitat de Saragossa considerem crítica l'aplicació d'aquest model circular especialment en el sector empresarial vinculat a l'energia, i ens unim als arguments que el Pacte Mundial arreplega; com són: la minimització de costos i el creixement econòmic, l' augment de seguretat en la cadena de subministrament, l' augment de la competitivitat i les aliances, i la satisfacció de totes les parts interessades en matèria mediambiental, social i econòmica. 

¿Quieres saber qué acciones debe llevar a cabo tu empresa para avanzar en su estrategia hacia la economía circular? Contacte

Contacta con nosotros